Slut på U-21 EM

Så då var mitt uppdrag som Steward på U-21 EM avslutad. Men det blev hastigt och lustigt. Ankom volontärcentret ca 17:15 och skulle nästan omgående ut på arenan. Ingen mat, men i all hast fick jag med två drickor. Egentligen tre men då blev det protester från kollegor. Som väl var hade jag en banan med mig som jag intog i halvtid.

Jag kunde följa Sverige-England på storbilds TV och sedan var det svårt att se vår match Italien-Tyskland. Som för övrigt slutade 1-0 till Tyskland.

Efteråt blev vi bjudna på midnattsbuffé. Det var potatissallad, rostbiff, frukt och grönt och grillspett. Smasken var det och det var även min middag i sena timmen. Dessert bestod av chockladmousse och kaffe. Även en chockladdonuts slank ner och mätt och belåten blev jag skjutsas till Ängelholm av en kollegas pappa.

Vad vi fick för vår insats. Jo vi fick behålla kläderna. Fick mat, dryck m m. Dessutom varsitt intyg från UEFA. En erfarenhet rikare också är man.

En olustig sak var att en vattenflaska kom inflygande en bit in i andra halvlek. Ett par meter ifrån mig. Antagligen när jag funderade på¨mitt eget U-21 EM lag av det jag sett.

Detta har varit himla roligt och kul att träffa nya människor. Man har minnena och det kan ingen ta ifrån en.

Så mitt U-21 EM lag:
Målvakt: Manuel Neuer
Back: Andreas Beck Tyskland
Mittfältare: Giovinchio Italien
Anfallare: Auqafrescha Italien

Domare: Markus Strömbergsson Sverige

Tillåtet att skoja.

Nu sitter jag här i sommarvärmen. Lustig nog sitter jag vid datorn. Man ska ju vara ute i detta fina vädret.

Skojar med min katt, men reaktionen blir den att hon tittar skeptiskt på mig med en blick som ungefär är det klok?
Så är det när man inte har något att göra.

På tal om det, lite skämt. Under måltiden på U-21 EM i tisdags, satt jag med en kollega och vår headsteward som det heter. Kollegan berättade att han höll på Malmö i ishockey. Jag är själv extremt stor Röglefanatiker och MIF är något jag har svårt för. När han berättade att han höll på Malmö, vände jag mig till vår HS och sa: Nu vet du om att jag inte pratar med honom mer. Varpå han log. Så kan det vara. Det är tillåtet att skämta ju.

En annan sak dök upp nu är att min polare vill utmana mig i tennis. Han lär få svårt att hålla sig för skratt.

U-21 EM

Igår jobbade jag min andra dag på U-21 EM i Helsingborg. Helt okej. En kul erfarenhet.

Nu har man fått se Italien två matcher av två och det blir även en tredje på fredag när det är semifinal. Att det blir långa kvällar spelar liksom ingen roll. Det får man ta.

Nu något annat. Jag har folk i min omgivning som inte tycker om att jag är kritisk mot det ena och andra. Men jag måste få ha en åsikt och tycker alltid mycket om allt.
En sak är domarestandarden i Confederations cup och U-21 EM i Sverige. Och med gåvan (straffen) Italien fick och kunde göra 1-1 på igår, är jag inte mindre kritisk. Sådana handssituationer ser man många av under matcher och det är sällan man blåser för det. Förutom igår. Med tanke på att Italien hade en nick som räddades med axeln i ett tidigare läge (såg ut som hands), så kom kanske straffen retroraktivt. Jag personligen tycker det varnas för saker som man inte borde och friar för det man borde stävja. Men klart allt är en bedömmningsak.

På tal om domare måste jag passa på att berömma Markus Strömbergsson från Gävle. Den svenska proffsdomaren som var fjärde domare igår i matchen Italien-Vitryssland. Så trevlig han var när han gick fram och hälsade på bårbärarna innan match och förklarade läget och hur dom skulle gå till väga.

Sverige är i U-21 EM semifinal mot England. MEN låt inte det stanna där!!

Ha en bra dag!

Midsommardag.

Midsommardag. En tråkig midsommarhelg är över snart. Skönt är väl det. Lätt irreterad och allmänt vrång, då är man inte till någons glädje. Som vanligt är man så pass förväntansfull att man blir så besviken på det mesta.

Har väggarna öron?
Vi hade inte berättat för moster om att hunden flyttat upp till mamma. Tills vidarre har han gjort det. Och fem minuter innan så säger en av oss tre att hon inte vet om det. När vi sedan pratar om hunden då moster är i ett annat rum, så lyckades hon höra ändå. Min spontana reaktion var, hjälp väggarna har öron ett uttryck som aldrig passat så bra som vid detta tillfälle.

Midsommarafton

Idag midsommarafton. Hoppas på hyfsat väder om inget annat uppehåll.

Med detta vill jag önska alla en trevlig midsommar och var rädda om varandra.

Må väl!


Min första dag på U-21 EM

I tisdags gjorde jag på U-21 EM i Helsingborg på Olympia. Och det som Steward. Steward som betyder säkerhetsvakt eller publikvärd. Något med säkerhet är det i alla fall.

Vi samlades 17:30 för genongång och måltid. På menyn stod köttbullar, potatis och sås. Som avslutning på måltiden tog jag en kopp kaffe med påtår.

Vi blev utplacerade två timmar innan mick off. Som väl är slapp vi stå utan vi fick sitta. Även om stolarna inte var dom skönaste så var det bättre än att stå.

Det var gott om mediafolk på plats och sidan om mig hade jag italiensk TV. TV kanalen Rai. Såg också folk från TV 4 sport under kvällen.

Matchen mellan Italien och Serbien blev en lugn historia, som slutade 0-0. Och Serbien var närmast segern. Publiksiffran uppgick till 7158 och dom flesta var nog serber. Dom lyckades skapa fin stämmning på läktaren. Även om jag personligen inte gillar när man buar åt andra lagets nationalsång.

Efter matchen hade vi en kort genomgång innan man begav sig hemåt. Hemåt med sirbia, sirbia, sirbia (Serbien ) ekandes i skallen. Trots allt en erfarenhet rikare.

Fotboll

Under en cykeltur förra veckan funderade jag på det här med att dömma fotboll och likheterna med bilkörning. Detta berättade jag för min domareansvariga igår och han skrattade gott. Vilka är då likheterna. Jo, bl a vänder du bort blicken eller är för det minsta ur koncentration för ett ögonblick, så händer det eller smäller det någonstans. Så är det i fotbollen och så är det i bilkörning. Konsekvenserna behöver inte bli lika allvarliga i fotbollen som när du kör bil. Det finns ju inget man blir så uttittad för som om man varit borta med blicken pga sol eller liknande när en spelare ligger och du vet ej vad som hänt eller varför hon/han ligger. Men det är inget man kan blåsa för eftersom man inte sett något. Om livlinor som ring en vän eller fråga publiken finns inte.

Det är nog värre i trafiken. Där är det också viktigt att man syns. Det lärde jag mig om inget annat på min sista teorilektion igår. All teori är nu klar och nu ska det bara köras så mycket jag kan så får vi se.

För att återgå till fotbollen. Så undrade jag igår om lagledaren hade gått i terapi. Lugn och fin och alla var positiva. Efter matchen önskade jag alla trevlig midsommar.

På tal om matchen igår. Så använde jag min nya pipa. Oj vad det lät. Jag kunde inte ta i när jag blåste för då hade man haft ont i öronen idag. Skulle ha övat innan kände jag när jag tog första signalen.

Ha en bra torsdag!


Väder och underhållning

Ja ha ny vecka nya insatser. Ska det regna idag?? Ja så inte. Förvånande. Sol då?? Nej det är väl klart. Blåser det idag?? Ja massor. När blåste det inte senast i Skåne. Julas, i påsk eller okej då under våren någon gång. Regnar det inte så blåser det. Ja det nästan blåser sju dagar i veckan. Skulle sedan solen vara framme då blåser det extra mycket bara för att det inte ska vara någon värme.

Det är som någon sa: Det är samma väder midsommarafton som julafton. Bara det att på julafton är det lite kallare.

Annars då. Tja inte mycket att orda om. Såg på Confederations cup igår tillsammans med ett Euoropatips. Och det var matchen Sydafrika-Irak. Tipset och matchen höll ungefär samma underhållningsvärde.

Idag börjar U-21-EM och imorgon är min första dag under mästerskapet. Spännande.

Ha en bra dag!

Besök i Danmark

Så det var ett tag sedan, jag besökte vårt grannland Danmark. På grund av den svenska kronans svaghet är det knappt lönt nu mer. Men jag hade gott om danska burkar att panta och ärende till Helsingborg. Så då tyckte jag att jag kunde passa på att åka över. Ingen vill eller har lust att göra sällskap med mig så därför åkte jag själv.

Det gungade på färjan och det tyckte jag bara var härligt. Tänkte för mig själv "billig fylla" Mötte två trevliga damer från Varberg på båten också, skulle tippa på att dom var runt 40+ Alltid någon att konvenserva med när man är ute på äventyr.

Väl i Helsingör förstod jag hur läget stod till. Danska köpmän stod på gatan och försökte få in kunder i butiken. Dom fick nästan (men ej bokstavligt) slåss om dom få kunder som fanns. I en butik så dök butiksbiträdet på mig och sa, ja ha du har pant där. Hur många är det? Vet ej svarade jag och fortsatte jag vill gärna titta först. Det slutade med att jag handlade i en annan butik. Och resterande på båten.

Måste ju nog säga det att ölen är trots allt lite billigare i Danmark trots allt, sedan kan man ju diskutera om det är lönsamt eller ej. Om inget annat är det gott att ha hemma.

Jag växlade 300 svenska kronor till danska och fick 201 danska kronor. Jag hade pant för ca 80 danska kronor. Det räckte för två flak öl och ett fyrpack cider.

Idag söndag dagen, efter har jag känning i axeln. Typiskt mig handlar alltid mer än jag kan bära nästan och det är en nackdel. En fördel var att min domareväska är stor och rejäl så allt fick plats i den. Och jag lovar den är inte lika tung när jag ska ut på match. :-)

Slutligen smakade ölen bra och det gjorde också Tobleronet jag köpte.

Fotboll ett hårt jobb.

Dom sista matcherna innan uppehållet och det sista på min körkortsteori innan uppskrivning.

Allt har sin gång. Igår hade jag match mellan Ängelholm och Höganäs. P 13. Jag manade till lugn och just kamp, vilket varade ca 12 minuter innan den första spelaren började gnälla om att allt var sjukt och vice versa. Han fick en ordentlig muntlig erinran, om att hålla igen och hålla sig lugn. Vilket hade noll effekt och inte nog med det, han drog med sig sina lagkamrater som också började gnälla. Spelare dom tuggade med varandra med motståndares lagledare, som jag också fick mana på att hålla sig lugn. I andra halvlek kom den efterföljande och förtjänade varningen. Det utmynnade i att hans lagkamrat också började protestera. Då mitt tålamod började tryta, vände jag mig till spelaren ifråga och undrade om han skulle hålla sig lugn eller han ville också ha en varning. Vad tror ni han svarade? Jo god natt. "Ja tack" blev svaret. Och lika snabb som hans kommentar kom det efterföljande gula kortet. Så var det dags att borra ner sig i koncentration, nu gällde det att vara med. Ett par minuter senare ville en gul hemmaspelare lira handboll mitt framför ögonen på mig. Röd frispark och varning nummer tre i matchen. 5 minuter senare blåser jag av matchen som slutar 1-0 till hemmalaget. Första matchen med tre varningar i samma match och första gången två varningar samtidigt.

På väg hem efter matchen funderar jag på tre saker:

Den spelare som gnällde mest var ovan på alltihopa lagkapten.
Den varnade hemmaspelaren som lirade handboll var nästan (om jag uppfattat det rätt) lite stolt för sin varning. La märke till det när han berättade för sina lagkamrater
Slutligen det sista. Var har nolltolleransen blivit av???

Ikväll ska jag på det igen. En F14 mellan ÄFF och Hittarp.

En sak är säker, det här med att dömma fotboll är fortfarande lika roligt.


Helgen

En aktiv helg är över. Fotboll på fredagen och söndagen. Nationladagen i lördags. Vi var i Hyllinge och storhandlade. Lite shoppingglada som vi är.

Det blev också en och en annan  promenad med hundarna. Jag var i kolonin med den ena i fredags och hade fikakorg med mig. Han tyckte om att bli aktiverad och hade lika roligt som jag. Vi hade planerat promenad vid Västersjön men vädret tillät inte det.

Nationaldagen var väl lite som vanligt. Inget större firande.

Fotbollen har man fått stå på sig. I fredags fick jag klagomål för saker som jag själv inte såg. Det slutade med att jag mer och mindre blev idiotförklarad av en spelare som försökt filma till sig en straff. Men hon fick syna det gula kortet. I ärlighetens namn skulle vederbörande både blivit utvisad och rapporterad.

Igår trodde jag det skulle spåra ur, men efter ett tag och till slut kontroll på matchen och allt slutade väl.

Så kan en hektisk helg se ut.

Helg

Då var det snart helg igen och mer matcher. Tränade lite lätt igår. En timmes innebandy. Förutom två promenader med hunden.

På kvällen när vi var ute snurrade han runt ibland buskarna. Och jag visste inte vad han skulle. Men jo ho då han var på igelkottsjakt och jag fick dra undan honom. Dels för att dom kan ha bakerier och dels för att lilla igelkotten inte tyckte det var lika roligt som hunden. Som plåster på såret fick han busa med katten istället innan matte kom hem från jobbet.

Imorgon är det nationaldagen och VM kval Sverige-Danmark. Hoppas på seger. Annars en lugn helg.

Idag blir det att plugga teori och handla lite. Sedan får vi se.

Säger Grattis på namnsdagen idag till pappa. Hoppas det blir en bra namnsdag.

Trevlig helg!

Så har det då hänt

Ja då har et hänt och jag har fått agera. Men usch vilken mardröm för mig som domare. Det började med en boll som jag bedömde att det inte var över linjen. Hela bollen ska vara över. Trots rop och protester fick det mig inte att ändra mig. Nästa situation som uppstår är att jag blåser av pga av spelareskada och hinner inte mer än blåsa av då spelaren ifråga reser sig upp. Som om inte det var nog så på det följande nedsläppet då felande lag enligt fair play regeln ska spela tillbaka bollen till laget som hade bollen. Detta gör inte felande lag utan dom går upp och gör 2-0. Inte mycket för mig att göra åt saken. Detta ligger på lagledares ansvar.

I andra halvlek börjar det urarta och nu är det jobbigt. Det är 22 adrenalin stinnade spelare att hålla reda på. Lagledare är väl också en smula uppe i varv i stridens hetta. En bortaspelare glidtacklar med båda dobbarna före och som väl är träffar det inte spelaren. Men felande spelare får syna det gula kortet av mig och vila 5 minuter. Nu kan man börja se krutröken på plan och jag försöker med alla konstens medel att hålla spelare och ledare lugna. Och det går väl helt okej, men jag borde ha ögon i nacken.

Tre minuter före full tid händer det jag inte hade förväntat mig på en P13 match. I samband med en tilldömd frispark till bortalaget så börjar en spelare i vardera lag att slåss. Den ena börjar slå och den anda sparkar tillbaka. Jag in i smeten, vilket jag måste. En kraftig signal och upp med det röda kortet. Båda slagskämpar blir utvisade. Min puls är nästan på max, detta är första gången för mig, en ny erfarenhet. Om än inte så rolig. Ett par minuter senare blåser jag av matchen och ingen är gladare än jag att matchen är slut. Hemmalaget vinner med 5-3.

Väl hemma får jag för första gången skriva rapport om grov förselse. Utvisningarna rubriceras som grova och således ska rapport inlämnas till Skåneboll. Dessa är i dagsläget skrivna och ska bara skickas. Hoppas man slipper detta på ett bra tag igen.

Till sist vill jag tacka en kollega för allt stöd. Det betyder oerhört för mig. Tack

RSS 2.0