Livet på fotbollsplanen

Jag har dömt fotboll några år nu och blir mer och mer insatt i allting. Dessutom har jag lagt till två nya teorier som domare, eller egentligen tre.

Den första är inte så konstig om man tänker efter. Kom på det när förra HIF tränaren hade den åsikten. Nämligen att varje match lever sitt eget liv och det är ganska kloka ord det.

Den andra filosofin jag har eller har haft ett tag är att om lagledare för dom respektiva lagen är lugna och fina, så är i regel deras spelare också det. Den teorin fick jag bekräftad ikväll under matchen jag dömde då det var ganskla mycket gnäll och då deras lagledare hjälpte mig att få spelarna lugna, vilket är mycket tacksamt när man är ensam domare.

Och så slutligen. Att man kanske ska räkna med det värsta som domare, för värre än så lär det inte bli. Jag funderade på detta igår under dagen innan matchen jag skulle döma och det verkade fungera rätt så bra. För trots att det var en tuff match med en del klagomål så försökte jag hålla kontrollen på matchen och var inte rädd för att förklara mina bedömningar för spelarna, som helt verkade köpa det jag förklarade för dom. Ja till och med dom två varningarna jag delade ut och även en annan mer eller mindre komisk situation där jag ärligt talat gjorde fel.

Nu finns det en pojkar 14 match på fredag med samma lag och jag funderar på om jag skulle ta den matchen också som en utmaning. Jag får väl sova på saken.

Så till sist kan jag bara tala om hur roligt domareyrket kan vara och roligt att få vara en del av fotbollen. Jag trivs med min roll.

Fotboll till viss del.

Ja så var då påsken över och alla äggen är uppätna. Nu lär man inte få pippi på ägg mer. Skönt också att påskvädret var något äggstra denna helg, helt underbart. Nu ska jag sluta med min dåliga humor om man nu vill kalla det för det.

ÄFF tog tredje raka segern i supeettan mot Västerås, seger 2-1 och full pott för ÄFF. Jag kanske skulle tala om för min "goda vän" som slutat på kansliet att hur bra det går för ÄFF i och med hans uttåg. Han hade förstått att jag skojade.

HIF bröt förbannelsen på Berhn arena och tog en bra poäng borta mot Örebro. 1-1 slutade denna drabbning. Det innebar serieledning och första poängen i Örebro på tio år. Jag tror dom vunnit där en gång sedan mitt besök där 95 och då har jag för mig att den norska skyttekungen Stavrum avgjorde, men är inte helt säker.

Vad ska man säga om infernot i Södertälje?? Matchen bruten efter att AD bombaderats med smällare. Skrämmande minst sagt. Det är ganska oväsentligt vem gjorde vad. Det hela förstör för fotbollen. AIK vill ha omspel? Jaså... Men hur skulle förbundet tänka då? Syrianska leder med 1-0 och är en man mer. Syrianska vill ha segern. Jo det kan man förstå. Men varför är inte spelare och ledare i Syrianska tysta och låter förbundet utreda det hela. Det hade varit mycket enklare. Sedan blir jag mörkrädd när jag hör vissa spelare säga "men vi ville ju spela klart matchen" Ja det kanske dom ville, men för helvete lite respekt jämte domarekvartetten. Ska man verkligen utsätta domare, spelare och ledare för det, när det varit sådan kaos? Det tycker i alla fall inte jag, samtidigt som det är oväsentligt vad jag tycker.

Vi får väl se vad som sker när utredningen är klar. Tråkigt för fotbollen dock.

Roligare är det då att vår fotbollsträning sätter igång ikväll, ska bli härligt.

Bra beslut till slut.

Detg har varit lika underbart väder idag. Vi körde ut en sväng familjen och jag. Vi besökte Kullaberg och tog en promenad på klipporna.

Sedan var vi nere i Mölle hamn och tittade en sväng. På hemvägen svängde vi inom Rekekroken där vi tog en fika av vår medtagna kaffekorg. Det blev ett mindre bad också upp till knäna.

Från början visste vi inte hur och var vi skulle åka, men det blev till slut lyckat.

************

Jag måste också få med lite fotboll också. Det var inte länge sedan det mer eller mindre snackades om kris i Elfsborg. Idag på svt text tv läser jag följande rubrik: Mästaretakter av Elfsborg mot MFF. Elfsborg vann med 3-0. Det svänger fort inom idrotten.

Nu väntar tonfisksallad och öl på bordet. Det ska smaka.

Ha en fin avslutning av påsken

Påskfotboll, dum våg och fångstrapport.

Jag säger Glad påsk. Det är påskaftonkväll. Det har varit en bra afton med familjen.

Jag inledde med att döma fotboll ÄFF-Kullavägen. En match som vanns av hemmalaget och tycker väl jag gjorde en klart godkänd insats, trots natten på soffan.

Sedan har jag umgåtts med familjen, då min broder med familj kommit på besök. Vi har varit i Hembygdsparken och gått en promenad i Pomonaskogen. Det blev påskmiddag och fika också.

Igår dömde jag också fotboll en rätt intressant match mellan ÄFF och allsvenska Syrianskas ungdomsakademi. Riktigt bra fotboll från båda lagen i matchen som slutade med bortaseger. Lagen hade valt att spela 3 gånger 25 minuter.

På eftermiddagen såg jag och ett par kompisar fotboll på TV. På kvällen åt vi hummer och räkor som min broder tillagat.

Under skärtorsdagen tog jag ett minimalt premiärdopp i havet, men eftersom vattnet kändes som avdomnade för benen så nöjde jag mig med detta och att inte doppa hela kroppen. Man vill ju inte bli sjuk...

*******************************

Det blev inget SM guld för Engelholm i volleyboll. Det gick istället till Katrineholm som försvarade guldet.

HIF slog Syrianska rättvisst med 1-0. Det mest tacksamma med det resultatet var att bortalagets destruktiva fotboll inte betalade sig.

*********************************************

Jag var med mamma i Lund i veckan. Väl där gjorde jag en sak, jag skulle gett blanka fan i... Jag hittade en våg jag ställde mig på. Men klart det positiva var att det stod inte TILT på vågen när jag vägde mig.

Min broder plockade i tisdags en havsöring på 3600 gram. Dessutom inledde han dagen med en mindre fångst, som fick friheten åter. Nu är det 2-2 i brödrarkampen i fiske. Men viktmässigt är jag just nu underlägsen.

Nu önskar jag alla en god fortsättning på påskfirandet och ha det bra i vårvärmen alla!

Helgen som gick

Tänkte bara skriva ett par rader om helgen som gått.

I fredags dömde jag matchen ÄFF-Ödåkra flickor 15. En match som det tog ett tag att komma in i då det spelades på en något mindre plan och nio mot nio. Men samma regler med offside och liknande. Matchen blev rätt så snabbt en avslagen historia och ÄFF vann med 8-2.

Jag funderar fortfarande på detta med diagonallöpningar, får inte riktigt rätt på det. Men på det bara.

I lördags blev det en fisketur ner till hamnen. Min broder fick en mindre gädda och en havsöring på cirka 1100 gram. Vi var osäkra på om det var en balnking, så därför fick fisken friheten åter. Jag var inte på hugget utan tappade en vid hamnen. Men glädjande var att min broder fick spräcka sin förhatliga "nolla" och han var mycket nöjd efteråt.

På kvällen umgicks vi i goda vänners lag. Satt och pratade över en öl med musik i bakgrunden.

I söndags dömde jag en knattetunering i innebandy. Pojkar 7. Tycker det är roligt att döma när pågarna är så kära och ju yngre spelarna är ju mer rara och vänliga är föräldrar och lagledare och dom verkligen uppskattar vårt jobb.

Nu är det måndag igen och en ny vecka är på tapeten. Denna påskvecka.

*************************************************************

Ett par andra noteringar: Grattis Färjestad till nionde SM guldet.

ÄFF vann andra raka. Ny seger mot BP med 3-2. Behåll nu ödmjukheten och börja inte prata om allsvenskan direkt.

El Clasico slutade 1-1 och nu vinner väl Barcelona La Liga.

Resultaten gick Milans väg. Milan vann med 3-0, Inter förlorade mot Parma med 2-0 och Udinese slog Napoli med 2-1. Nu ska snart brorsan och jag fira "la scudetton"

Idag blir det nog en ny fisketur. Vädret ser inbjudande ut.

Tonläge

Jag tittar på SM fianlen i innebandy för damer mellan IKSU och Djurgården. Samtidigt har jag radiosporten på i radions P4.

Det är väl inget anmärkningsvärt så sett. Men en sak är det. Det är tonläget på kommentatorn på radion. Så fort IKSU gör mål så är det mest bara "jaha". Men när Djurgården gör mål så är det ett helt annat tonläge. Då reportern nästan jublar av glädje och man nästan inbillar sig han ska ramla av stolen på grund av detta. Dom senaste målen i matchen har jag varken hört eller sett vilket lag som gjort mål, men jag har kunna tolka det på tonläget, vilket lag som gjort mål.


Med drygt fyra minuter kvar av matchen leder Stockholmslaget Djurgården med 6-5. Och skulle detta stå sig lär väl reportern få sig en ordentlig orgasm.

Och jag som brukar bli mindre  omtyckt när jag beundrar ett motståndaremål i Lindab Arena.

Jag ska säga att jag inte bryr mig om vilka som vinner men jag har rätt roligt och skrattar för mig själv åt reportern på radiosporten.

Utkast: April 12, 2011

Så har två omgångar av allsvenskan i fotboll spelats.

Hemmapremiär för HIF och seger mot Elfsborg med 1-0. Efter mer kamp än skönspel. Men vilket hjärnsläpp mittback Larsson i HIF fick när han var uppe med händerna och orsakade straffspark till Elfsborg. Straffen sköt dock Izisakhi i stolpen och även om det var nära är jag inne på att att målvakts Hansson hunnit dit. En sak till uteblev och det var den efterföljande varningen på Larsson, som domare Eriksson helt enkelt missade.

Ja och på tal om missa. Såg bilder från Malmö-Halmstad igår. Och Halmstad leder med 1-0. Då en Halmstadspelare helt korrekt blir utvisad. Det domaren gör är att han missar nacksvingen från Durmaz på Zamora. Både skulle helt enkelt blivit utvisade. Och när jag såg det så tänkte jag helt otroligt, horribelt hur kunde han missa det?? Vilken skandal. Tills jag kom på att domaren helt enkelt inte såg det. Ungefär som när man själv dömer. Helt plötsligt ligger en spelare ner och hela idrottsplatsen har sett det, men inte du som domare och du nästan skämms. Och du kan inte göra något, då du inte se något. Nu är väl frågan om detta inte hamnar på disciplinnämndens bord istället, eller???

ÄFF vinner borta i premiären mot Brage med 4-1. Bra start för ÄFF kan dom behöva tror jag. Och ÄFF just nu på allsvensk plats. Imponerande av BOIS 1-1 hemma och utspelade av nykomlingen Värnamo.

Jag funderade på detta med pyrotekniken på matcher i superettan och allsvenskan. Då dom nya direktiven säger att domarna ska hålla matchen, tills det är släckt. Där får nog fan förbundet tänka om, annars kan det nog bli parodi på det hela. Men tanken är god.

Zlatan är i obalans nytt rött kort och en ny grov utvisning efter den förra avstängningen. Att han försvaras sig med att han pratade med sig själv är lika långsökt och patetiskt som höra nykomligen Växjö i elitserien snacka om SM guld.

Är Färjestad på väg mot ett SM guld eller??? Nilhstorp i Färjestadkassen gjorde en fantastisk match och räddade Färjestad.

Nu har jag snackat vårtecken som allsvensk fotboll och sm final i hockey och så har det varit rena höstvädret ute.

Högt arvode och eller dyrt kaffe?

Så har vi avverkat ett återbesök på djursjukhuset. Hunden mår bra och vi också.

Det som inte mår bra är vår ekonomi. Det bjuds förvisso på kaffe och varm chocklad i väntrummet, men kilopriset om man säger så blir därefter.

Eller som när brorsan frågade om hundgodiset vid kassan var gratis till hundarna som har varit inne på behandling. Ne he tror jag inte svarade receptionisten. Men hon trodde brorsan menade återbesöket och inte hundgodiset.

Det pratade vi om på väg till tåget och då sa min broder också följande. Fanns kanske en anledning att hon var receptionist och inte veterinär eller djursjukvårdare.

Antagligen är väl tiden så pass dyrbar för djursjukhusets veterinärer att man även får betala för återbesök.

Väl hemma är det dags att jobba på ny buffert till kommande äventyr.

Säsongens lag med mera

Det är en omgång kvar ikväll av kvalserien. Så jag tänkte här och nu presentera säsongens lag i hockeyallsvenskan.

Denna lista gjordes på tåget mellan Helsingborg och Ängelholm. Och som någon sa, det är nästan bara Röglespelare. Men när jag frågade om vederbörande visste någon Leksandspelare som varit bra, kom han inte på någon. :-) Lite skoj sådär oss bröder emellan.

Målvakt:

Jonas Fransson Rögle. Anledningen till att Rögle gick direkt till kvalserien och var med i elitserieracet ett tag. Dessutom 94.10 i räddningsprocent.

Backpar:

Victor Bartley Rögle. En back som bara blivit bättre och bättre ju längre säsongen lidit. Och tvåa i poängligan bland backarna.

Johan Larsson Bofors. Bästa målskytt bland backarna i allsvenskan och ryktas vara på väg till elitserien. Anbuden är många.

Forwards:

Conny Strömberg Örebro. Som haft lite problem utan för isen och ärligt talat inte speciellt omtyckt av mig personligen. Poängbäst i allsvenskan.

Mattias Remstam Borås. Seriens bästa teckare med 62.01 i procent. Tillika en slitvarg.

Joshua Soares Växjö. Topp två i poängligan. Och också tvåa i power play ligan med 11 mål. Bidragit till Växjö avancemang.

Coach:

Jan Karlsson Växjö. Har man lyckats föra upp ett lag som Växjö till elitserien då är man fanimej duktig.

Junior:

Markus Ljungh Västerås. Bästa poängplockare bland allsvenskans juniorer med 32 poäng på 49 matcher.

Buse:

Victor Mårtensson Västerås med 138 utvisningsminuter. 19 tvåor, 4 femmor och 4 matchstraff. Lustigt nog ingen tia.

Mest besökta:

Leksand med 205 787 åskådare på sina spelade matcher.

Tyck gärna till, ni har fria tyglar att tycka vad ni vill.

Hipp hipp hurra.

Jag ber att få gratulera min broder idag som fyller 30 år. Grattis. Hoppas du får en bra dag.

Jag har överlämnat två cd skivor med Lisa Miskowsky och en Arsenalmugg som inköptes i Helsingör innan idag.

Just nu avverkas kaffe och tårta i goda vänners lag.

Som sagt turat också idag och varit ute och fiskat en sväng. Det blev en liten öring, men som inte höll måttet.

Önskar en bra kväll och min broder en fortsatt bra födelsedag.

Film, böcker och sport.

Så dagarna rullar på. Det rustas för sjukhusbesök och kalas.

Idag ägnades dagen åt fiske. Först i stan vid å promenadden och sedan vid roddklubben. För att avslutande timme återgå till å promenaden och då hade vi utökat skaran till tre fiskare. Min broder tappade en på cirka 1500 gram, en fin fisk som han inte lyckades få att hugga igen.

Om man avser dagens första omgång regnade det lite väl mycket. Både vi och fisken tappade intresse och därför gick vi hem och tog en fikapaus till regnet upphört.

Jag försöker också vara lite kulturell. I söndagsnatt såg jag en dramafilm på fyran, samtidigt zappade jag till canal plus SF kanalen och filmen slutspel. Den förstnämnda fimen var väldigt spännande medan den andra var lite smårolig.

Annars håller jag mig till mina böcker. Jag har läst ut Mazettis "Tarzans tårar och nu håller jag på med Björn Ranelids "Mitt namn ska vara Stig Dagerman. Denna bok köpte jag på loppis för en dryg vecka sedan och länge sagt att jag ska läsa en bok av Ranelid.

Ska man då övergå till sportens värld så har fotbollsallsvenskan startat och det började bra för HIF via 1-0 borta mot Mjällby. På söndag hemmapremiär mot Elfsborg 16:30.

På onsdagen möter Rögle ett elitserieklart Växjö borta. Men frågan hur stora Rögles chanser är??
Fortfarande har min tröja inte dykt upp, får ta och ringa NST.

Och innan ikväll fick jag en kommentar så jag nästan fick gåshud. Oj vad sådant är roligt att höra. Min broder tyckte jag hade gjort så mycket för han, med hunden och kalaset och så.

Klockan är mycket och det är dags att sova.

Ha en bra onsdag!

Nu är jag nervös

Oj oj oj. Telefonen ringde precis. Det var matchtillsättaren. Nu är jag nervös och kommer antagligen inte att sova inatt.

Anledningen är att jag ska döma en träningsmatch imorgon mellan superettanlagen ÄFF och Jönköping. Hur ska det gå? Det som är bra är att jag känner dom två som ska gå som AD (assisterande) väl. Men vilken utmaning det ska bli. Så bra att jag gick föreningsdomareutbildningen förra lördagen, vilket gör det möjligt att få denna typer av matcher när det är träningsmatcher.

Så nu måste jag ladda med ett löppass och äta ordentligt och sova normalt. Så ska det nog bli bra.


RSS 2.0