önskar glad påsk

Jag vill bara på att önska en glad påsk till alla. Och ha en fin helg.

Ska skriva några korta rader också.

Rögle är defenitivt degraderade till allsvenskan. Tyvärr tog Örebro över platsen och imorgon kan även Leksand defenitivt bli klara. Lite roligare att Leksand är i eliten än Örebro.

Något glädjande var att vårt fotbollslag var nere i Eslöv och spelade innecup idag. Efter tre segrar, två oavgjorda och förlust i semifinalen bärgade man bronset efter avgörande på övertid.

Extra starkt med tanke på att laget hade reservmålvakt bara sex spelare tillgängliga och två skador under cupdagen. Mycket bra jobbat av dom.

Som sagt glad påsk!

Hoppas på ett långskott

Så det blev en rätt händelserik helg med dömning och utbildning.

Det blev brandövning och HLR och annat lärorikt. Nyttigt att träna på.

Rögle tog absolut sista chansen att ha det minsta med elitserieracet att göra. Bortaseger mot Timrå med 5-3 efter 3-0 efter 7.05 i första perioden och 5-3 i skott. Lite nervöst med 3-4 två sekunder innan kaffevilan och när Rögle fick spela BP i mitten på tredje, var jag en aning svettig.
Så hoppas på Rögleseger imorgon. Samtidigt som Örebro och Leksand förlorar eller tappar poäng. Kan bli lite nerver och psykologi i det hela. Tänk på att Leksand haft minst sju återtåg och sist Örebro var i högsta serien var 35 år sedan. Måste ju hoppas. Rögle som fick ny sportchef idag. Oväntat.

Jag var på teori på körskolan. Förra gången jag fick reda på antal lektioner jag skulle jag ha pengar till det var tio lektioner. Idag fick jag reda att det var tjugo. Något som inte stämmer.....

Nu måste snart kylan släppa.
0-0 jippi.

Ja då blev det fotboll under fredagskvällen för omväxlingskull. Vilken bedrövlig match och VM kval i sidledspass. EN enda vettig målchans på hela matchen mot ett svagt Irland. Ett Irland som verkligen spelade för 0-0 via sin tråkiga och destruktiva fotboll.

Med tanke på 0-0 ikväll mot Irland hemma, så är ju poängen och bragden i Berlin egentligen inget värt efter kvällens resultat. Tråkigt men sant.

Det var väldigt svårtippat ikväll på i alla fall europatipset. Ganska hög utdelning. Att jag flög på mitt topptips innan dom sista sju matcherna hade börjat kan egentligen kvitta. Jag funderade på att maila Fifa och Blatter för att få VM kvalmatcherna att starta samtidigt. Men tror inte jag lyckas. Lite skämt så här på fredagsnatten.

I helgen blir det utbildning och dömning. Så helgen är fullbokad. Hoppas nu på lite varmare väder också. Nu ska jag ut och ta lite luft och se vad natten har att erbjuda, mer än kyla.

Holckey såklart

Det blir hockey för mig nästan dagligen under pågående slutspel och kvalserie. Bra hockey och dålig hockey. Favoriter Skellefteå och Färjestad har avancerat till semifinal. Dessa fick sällskap av Linköping ikväll. Nu återstår det bara att se om det blir Luleå eller Frölunda som sista lag till semifinal.

Och Leksand och Örebro ryckte i kvalserien och mina hypoteser om två nya elitserielag till nästa säsong kanske inte är helt fel ändå. Dock hade jag sagt Leksand och Djurgården. Än är inget klart

En kategri som fått mycket rubriker i slutspelet är tyvärr domarna. Domarnas betydelse har i vissa fall fått avgörande konsekvenser av matcherna och domarnas insats har ofta kommit på tapeten. I vissa fall med positiva inslag med all rätt. Det jag blir lite konfundersam över är att det finns åtta bra och rutinerade domare (ja givetvis finns det fler) som är topp i Sverige. Frågan är varför inte dessa åtta dömer kvartssfinalerna och gärna då i par, så att exempelvis Andersson och Rönnmark dömer Färjestad-Modo och Johansson och Vinnerborg dömer Skellefteå-Brynäs och följer dessa lag tills ett semifinallag är klart. Du kan ju ha ett antal domare på en "reservlista" Tror det gynnat hockeyn och fått positiv effekt på slutspelet.

Dom domare som så att säga inte kommer att ha med slutspel att göra, kunde istället inrikta sig på kvalserien.

Med tanke på att slutspelet i nuläget spelas varannan dag, så har kvalserien i år att ha sämre kvalitet på domare jämfört med tidigare år. Vilket i och för sig inte avgör kvalserien. Men man kan inte låta bli att rynka på ögonbrynen när man ser att ett lag har två-tre utvisningar per match och andra laget har kanske sex-sju per match. Detta ser man även i slutspelet. Skulle inte tro att det ena laget spelar fulare än det andra och defenitivt inte i ett slutspel. Det tråkiga med slutspelet i år tycker jag att det handlar lika mycket om att vara mascho och kötta än själva spelet.
När jag ändå är inne på ansvar. Det läggs åtskilliga summor pengar på säkerheten kring och på våra arenor. Allt för det ska vara lungt och tryggt att gå på idrott i Sverige. Vad är det då man ser på till evempel matchen Örebro-Leksand? Örebro kvitterar till 2-2 och målskytten i Örebro fullkomligt tappar allt sitt lilla förstånd och åker rätt över hela isen för att fira sitt mål framför Leksandsklacken. Alltså väldigt begåvad.... Nej inte. Detta är ren uppvigling av motståndarefansen och borde rendera i någon form av straff. Inom fotbollen vet jag det innebär gult kort.

På tal om straff, så får jag sagt det också. Varför inför man inte 2+10 minuter för filmning eller diving i hockeyn? Så gör man i innebandyn och det det är rätt sällan man har filmningar inom innebandyn. Bara en tanke jag hade.

Ny erfarenhet och andra tankar

När man tänker på hur vädret är utomhus så är det skönt att bland annat döma inomhus. Så även om det är fotboll.

För ungefär en och en halv vecka sedan dömde jag min andra cup inomhus. Det började med att jag läste en artikel i lokaltidningen om cupen och att arrangörerna behövde domare. Jag mailade tävlingsansvariga och fick svar efter några dagar. Så det blev en tur till Grevie sporthall och Gullbergs cup. En liten men småtrevlig hall att döma i och så nära mig har jag nog aldrig haft publiken. Tretton matcher avverkades på nästan fyra timmar och sedan var man en erfarenhet rikare. Hoppas chansen dyker upp igen.

På lördagen var det innebandy. Från början några knattematcher. Det slutade med att jag fick en extra utmaning i att döma F16 Skåne Engelholm-Lugi. Så tempot höjdes och även pressen på domare. Vet att hemmalaget ville haft en tvåa med sig vid felaktigt avstånd, men eftersom motståndaren var på väg från "platsen" och hemmalaget slog frislaget snabbt lät jag det passera. I andra perioden ville bortalaget haft straffslag och en tvåa. Men jag menade att brytningen träffar på bollen och således inget regelvidrigt. Roliga matcher att döma.

I helgen dömde jag också innebandy både lördag och söndag. Poolspelet med P10 på lördagen blev hett. Samtidigt som det är hett på plan, är det under normala omständigheter roligt att döma också. Jag stod nog för helgens tackling i den första matchen. En spelare som mer eller mindre är fri och jag råkar stå för nära vilket jag inte ska. Så när han är på väg mot mig och jag inser att jag inte hinner undan, så tänker jag höger eller vänster för att studsa åt sidan. Problemet är bara att spelaren också väljer vänster sida och vi krokar och hela friläget uteblir. Pinsamt och man är INTE stolt i dom lägen, men rödfärgen är lite mer påtaglig på en.


Tänkte på en sak till om hockeyn. Såg intervjun med domarna som dömde Frölunda-Luleå igår. Satt och log åt det. Leende och humor på domarna och båda framstod som väldigt sympatiska. Att sedan rutinerade Granqvist stod för intervjun gjorde inte det sämre. Det komiska kom dagen efter, då det visade sig att måldomaren inte haft den avgörande bilden utan istället för setts med reklam från lokal TV:n. Som det kan bli.

Ska avsluta med att säga att det är vårdagjämning idag. Man riktigt känner hur ironiskt det är. Med tanke på Rögles match igår som var värre än fiskbullar i skolmatsalen i mellanstadiet så är ju frågan vilket som är sämst/jobbigast i den stan nu. Vädret eller Rögle???

Adjö Rögle

Jag gick i valet och kvalet igår om jag skulle gå på matchen mellan Rögle-Leksand. Jag var lite osäker på vilket och till det hade jag varit vaken det mesta av natten mot tisdagen. Men eftersom jag har saknat ett fungerande interenet och valen var få. Så ringde en annan kompis upp mig på eftermiddagen och frågade om vi skulle gå på matchen. -Jag vet inte svarade jag och fortsatte. Finns det biljetter kvar? Och han och jag hade inte varit på hockey på länge tillsammans.

Så fick det bli. Kompisen köpte ett färdig power play spel hos ett ombud i stan. Han fick på match nummer tre, Rögle-Leksand en tvåa. Han var nästan på väg att ändra sitt spel. Men så blev inte fallet. Och jag köpte in mig på halva.

Några timmar senare är vi på plats i Lindab Arena. Låt oss säga en tre minuter in ii matchen så förstår jag att Rögle kommer förlora denna m atch. Man har inte haft ett anfall, inga skott på mål och man bara dumpar puck och åker och byter. Leksand kommer med fart och skapar chanser. Det är 0-2 efter första perioden. Med två sekunder kvar av andra dräller Sondell med pucken och 0-3. RIDÅ.

Matchen slutar 0-4 och jag är rätt så övertygad om att det blir allsvenskan nästa säsong. Inte ont att förlora, men sättet man gör det på.

Rögle blir inte bara sämsta elitserielag sedan omgångar infördes. Man riskerar även att bli sämsta laget i kvalserien som kommer från elitserien. Man låter verkligen sina fina ochtappra supportrar lida och skämmas.

Nu blir det degradering två från elitserien på tre år och "gör om gör rätt" Rögle del två inleds.

Man börjar förstå folk som påstår att Rögle inte har i elitserien att göra. Man har tyckt det verka negativt. Men kanske är det ändå sanningen. För det Växjö och AIK har gjort. Borde Rögle se och lära av. Detta var ännu en "grattis chans" som man inte tog.

En sista sak: Hur mycket folk kommer det att finnas på Stortorget i Ängelholm den 5 april?

RSS 2.0