Kultur och en annan sida av fotboll

Det finns lite fotboll också vid sidan om dömning och skrivande. Och det finns även lite kultur i mig. Jag tycker om att börja dagen efter frukost med att läsa och ta en kopp kaffe på gården hemma. Senaste boken jag läste ut var Mörkertal. En av Arne Dahls deckare om A gruppen som är kriminalpolisens specialenhet. Tycker även det är intressant att läsa böcker som man också kan se som film eller TV serie.
 
För tillfället läser jag boken En man som heter Ove. Boken är skriven av Fredrik Backman. Det är en roman med kärlek, ordentliga vertyg och vikten och vikten av att alltid köra saab. Det var mamma som tipsade mig att läsa den och varför inte aholm och Ängelholm har slagit sig samman med varandra. Började i vintras med innebandy, då ett lag hoppade av och jag och en tjej slog oss ihopa med några killar från vårat andra innebandylag och vi övertog namnet Putins Pågar.
I våras då en ny fotbollssäsong inleddes anmälde vi oss till fotbollsserien som heter Ängelska Ligan. Det är min broder, ovannämnda tjej och en tio till tolv nya bekanta som spelar tillsammans med laget som fått namnet Korpen city A laget. Vi spelar mestadels i Ängelholm men gör även några roadtrips till Laholm och Rabbit Ground. Som nu på söndag ska vi över åsen och spela mot ett Laholms gäng. Namnet Rabbit Ground uppkom eftersom planen var en gammal kaninhåla, så det första korpengänget fick göra innan match var att ta fram sand och spade och täppa igen kaninhålen. I Ängelholm spelar vi på idrottsplatsen på söndagar klockan 19:00. Spelas även matcher 19:50. Matcherna i Laholm spelas också på söndagar med avsparkstiden 16:30. Fotbollen spelas 2*20 minuter.
 
Vi tränar torsdagar. Innan träna vi klockan 19:45-20:45. Men i och med det skymmer fortare nu så tränar vi 18:30 och vi brukar lira minst en timme. Ikväll har det även varit ny träningstid och dag som måndagar 18:00. I Laholm tränar man på onsdagar klockan.
 
Det är två omgångar kvar av spelet utomhus, sedan fortsätter det med spel och slutspel inomhusoch Maxi cup. Den 13 september i Laholm i Lagaholmshallen och den 17 september i Ängelholm i Nyhemshallen startar även innebandyn på nytt med en serie med spel 3-3 utan målvakter och en serie med spel 3-3 och 1 målvakt. Speltiden är 2 * 15 minuter.
 
Laholms korpen erbjuder förutom fotboll och innebandy, även bordtennis, badminton och cykling.
 
Ängelska La Liga leds av Red Army på 32 poäng. Tvåa är Armans XI på 26 och trea är Calles RE cykling på 21 poäng. Vårt Korpen city A laget är på femte plats med 18 poäng.
 
Våra matcher hitills:
KPC-Murphys 2-7, Shit Manhattan-KPC 4-1, KPC-Brainarps 3-5, KPC-Pappis 4-1, Shockwave-KPC 2-4 (I Laholm), KPC-Six Pack 0-1, KPC-Red Army 2-3, La United-KPC 1-3 (I Laholm). Höstsäsongen: KPC-Armans
0-4, Calles R C-KPC 3-5 och slutligen KPC-Shit Manhattan 4-0. Två omgångar återstår och för oss är det Shockwave-KPC och Murphys-KPC. Det spelas även två topp matcher som tvåan Armans-Calles och ettan Red Army mot tvåan Armans.
Vi har vunnit sex och förlorat sex matcher och gjort 32 mål och släppt in 34. Roger toppar interna skytteligan med 14 mål och interna assistligan leds av Simon på 11 assist.
 
Det som också varit spännande och en utmaning har varit att jag själv dömt fyra matcher.
 
Är ni intresserad av att läsa mer så gå gärna in på www.laget.se/LAHOLMSKORPEN
 

Fotbollen från allsvenska, ettan och europaavancemang

 Allsvenskan har nu kommit till omgång 20. Tio omgångar återstår och det är tight i toppen och nästan lika jämnt i botten. Alla topplagen vann med Norrköping som undantag. Norrköping fick 1-1 i derbyt mot Åtvidaberg efter kvittering i den 93:e minuten.
 
Malmö och Sundsvall inledde omgången i lördags med att besegra Gefle respektive Örebro med 2-0 och 1-0. AIK besegrade Kalmar med 2-1 och Göteborg vann derbyt mot Häcken med 4-0 efter att Häcken fått spela ungefär 60 minuter med en man mer. Och på söndagen slog också Elfsborg-Djurgården med 2-0.
 
På måndagen så besegrade Helsingborg-Halmstad med 2-0 efter att fått spela med en man mer i 35 minuter. Och Hammarby bortabesegrade Falkenberg med 1-0.
 
Och den senaste omgången så avgjorde Göteborg, AIK och Norrköping med sena mål. Göteborg 1-0 i 92:a, AIK 2-1 i 90:e och Norrköping 3-2 i den 94:e minuten. Och om utvisningen på Rade Prica var solklar, så var Norrköpings 3-2 desto mer tveksamt. För det första borde Bojanic fått frispark istället för en så kallad tveksam fördel och Norrköpings Kamara sträcker sig efter bollen och försöker på så vis spela på bollen. Detta gör att han är att beteckna som offside och målet borde således inte ha godkänt. Men men sådant är livet i fotboll och det är små marginaler.
 
Hammarby-Djurgården spelade 2-2 i ett krafigt försenat Stockholmsderby. Djurgården fick en straff som innebar 1-1 och enligt många kunde fått en till. Med tanke på att den straffspark man får är att beteckna som "billig" så känns det ändå "rättvist" att man "bara" får en straff och inte två.
 
Häcken spökade för Malmö igen hemma på Bravida Arena och Häcken vann med matchens enda mål. Vann med matchens enda mål gjorde även Falkenberg när man besegrade Sundsvall borta. Dom två andra bottenkonkurrenterna Halmstad och Örebro spelade 2-2 på Örjans Vall och Elfsborg vann klart mot Kalmar borta med 3-0.
 
Det är fortsatt jämnt i toppen med Göteborg och Elfsborg på 44 poäng. Tätt följt av AIK och Norrköping på 42 poäng och sedan Malmö och Djurgården på 37 poäng vardera.
I botten är det Falkenberg ovanför strecket med 22 poäng. På kvalplats är Halmstad på 16 och under strecket är Örebro och Åtvidaberg på 14 respektive 11 poäng.
 
Lite siffror från allsvenskan är att serien hitills haft exakt 500 gula kort och 18 röda kort. Av dom 18 är endast 6 röda kort via 2 varningar och 3 röda är så kallade målchansutvisningar och 9 är grova ("rött direkt"). 
 
Målvaktsligan toppas av John Alvbgåge Göteborg på 84 i räddningsprocent, assistligan toppas av Victor Claesson Elfsborg på 8 assist och skytteligan toppas av Henok Goitom AIK och Emir Kujovic Norrköping båda på 13 mål.
Den domare som har flest matcher i allsvenskan är Mohammed Al-Hakim Köping på 19 matcher och Glenn Nyberg Borlänge på 17 matcher.
 
 
I superettan går Ängelholm fortsatt obesegrade. Tre segrar har följts upp av två sura kryss. Mot Assyriska tappade man 3-0 till 3-3. Assyriskas 3-3 kom i den 92:e minuten och mot Ljungskile hade man både 2-0 och 3-2 men Ljungskile kvitterade i den 94:e minuten. Trots detta är nu "dom gula" på rätt sida strecket. I toppen är det fortfarande Östersund och Jönköping. Dom sistnämnda spelar ikväll och har innan en seger och två kryss. Östersund har två segrar och ett kryss.
 
Superettan har haft totalt 261 639 åskådare och det ger ett snitt på 1569 åskådare per match. 
 
 I damallsvenskan så besegrade Umeå AIK borta med 6-3, Hammarby vann hemma mot Kopparberg/Göteborg med 3-2 och Piteå bortabesegrade Vittsjö med 3-0. Linköping förlorade med 2-1 mot Örebro, medan Rosengård vann hemma mot Mallbacken med 2-1 och Eskilstuna hemmaslog Kristianstad med 2-0. Nu i veckans spelades följande matcher, tillika tre derbymatcher, Kristianstad-Rosengård 0-0, Hammarby-AIK 1-1 och Umeå-Piteå 2-2
 
Damallsvenskan toppas av Rosengård före Eskilstuna som har 34 och 31 poäng. Linköping är trea med 27 poäng. 
I botten är Hammarby ovanför strecket med 13 poäng och under strecket ligger Mallbacken på 11 och ohjälpligt sist ligger AIK på 2 poäng i en haltande tabell
Damallsvenskan har ett snitt på 777 åskådare per match och en totalsiffra på 66 942 åskådare. Eskilstuna ligger i publiktopp med ett snitt på 2084 åskådare per match. Det skiljer över 800 till nästa lag på 1244 åskådare per match som är Piteå.
 
 
Malmö FF lyckades igen. Nämligen att på nytt ta sig till champions Leagues gruppspel. 2-3 i första mötet blev 2-0 i returmötet efter två hörnmål av Rosenberg och ett självmål och totalt 4-3. Malmö vann matchen rättvist även om Celtics underkända 1-1 mål kan diskuteras. Och om det inte dömdes mål så borde möjligtvis Celtic haft straff o andra sidan kunde Celticanfallaren Griffith blivit utvisad i den 39:e matchminuten efter en ful efterslängare på Malmös Rodic. Kan bli fina fotbollsmatcher till hösten och vem vet, kanske även på våren. Gruppspelet lottas torsdag 17:45 i Monaco.
 
 

Två helger i augusti

Jag har varit väldigt aktiv två helger nu i augusti. Första helgen var jag i Helsingborg på Harlyckan och dömde Eskilscupen för nionde året. Jag hade nio matcher på fredagen, åtta på lördagen och sju matcher på söndagen. Tre av dessa slutade 0-0 och fick avgöras på straffläggning.
 
På fredagen hade jag 52 mål i mina matcher på lördagen hade jag 22 mål och under söndagen hade jag 14 mål. Jag inledde med Skultorp-Harie 5-0 på fredagen och avslutade med Kristianstad-Höllviken 1-0 på söndagen.
 
Den tuffaste matchen var matchen mellan Landskrona-Onsala. En gnällig och fysisk match som halläningarna vann med 5-3. Fredagen och lördagen var Onsala flitigt på tapeten för min egen del. Fyra matcher. Rätt så få flickmatcher denna upplagan. Alla matcher jag dömde denna helg spelades på konstgräs och var sju manna.
 
Jag dömde pojkar 10, 11 och 12 och flickor 10 och 12.
 
Helgens......
 
* roligaste match - 
* målrikaste match pojkar - Onsala-Malmö FF 0-13
* målrikaste match flickor - 
* tuffaste - Landskrona-Onsala 3-5
* tråkigaste - 
* mest händelserika - 
* uteblivna - 0 straffsparkar, 0 varningar och 0 utvisningar
 
Cupsegrare, P10: Malmö FF. P11: Helsingborgs IF. P12: Jarlabergs IF
 
Cupsegrare, F10: Brommapojkarna. F12: Glumslövs FF/Lunds BK.
 
Helgen efter spelade jag Råbocka outdoor i innebandy (heter så trots utomhusspel). Det var första gången jag spelade och vi hade två lag med från vår förening Kick off.
 
Jag spelade två matcher denna lördag. Förlust i första mot Laholm och sedan vinst på straffar mot Kick off 2 efter straffar. Totalt blev det 2 spelmål och ett straffmål.
 
Kick off lag 1 tog silver och lag 2 tog brons denna upplaga.

Allsvenskan och superettan och europaspel

Allsvenskan rullar på och vi har nått omgång 18. För ett par omgång sedan så såg Göteborg ut att hamna i en formsvacka och dom andra topplagen närmaste sig bakifrån.
 
Men Göteborg bröt en negativ svit och vann hemma mot Örebro med hela 6-0. Djurgården vann hemma mot Häcken 2-1, Elfsborg vann hemma mot Halmstad med 2-0 och Norrköping förlorade hemma mot AIK med 2-1. Malmö kryssade borta mot Åtvidaberg 2-2 efter att legat under med 2-0, Helsingborg förlorade hemma mot Kalmar med 2-1 och så slog Gefle Falkenberg hemma med matchens enda mål. Och omgången avslutades på måndagen med att Sundsvall besegrade Hammarby i nykomlingsmötet med 3-0.
 
Göteborg är i topp med 38 poäng, tvåa är Djurgården 36 och Norrköping trea på 35 poäng. I botten är det Falkenberg på 16, Halmstad 14 och under strecket Örebro 13 och Åtvidaberg 9.
 
Och i helgen så spelades det ytterligare matcher. Helsingborg bortaslog Falkenberg med 3-2 efter ett sent avgörande och Häcken-Gefle spelade 1-1. På söndagen vann Malmö toppmötet mot Göteborg med 2-1 efter nio varningar, ett rött kort och två straffar. Dom andra två matcherna slutade 0-0 Hammarby-Elfsborg och Halmstad-Åtvidaberg. Det är nu riktigt, riktigt jämnt i toppen och Djurgården kan överta serieledningen via en derbyvinst mot AIK. Och omgången kompletteras med Kalmar-Sundsvall. Notera också att det finns en hängmatch också den 12/8 Gefle-Elfsborg.
 
I superettan har Ängelholm kommit in i ett stimm. Tredje raka segern nu. Man bortaslog Utsikten med 1-0. Brommapojkarna förlorade med 2-1 borta mot Östersund och Mjällby besegrade Frej borta med 2-0. Östersund är tvåa i tabellen på 41 poäng. Leder gör Jönköping som spelar ikväll hemma mot Assyriska. I botten är det Frej på 20 poäng på elfte plats och på tolvte, Värnamo 19. På kvalplats Ängelholm också på 19 och Utsikten på 18 poäng. Under strecket Mjällby på 15 och Brommapojkarna 14 poäng
 
 
Malmö slog först ut litauiska Zalgiris via 0-0 och 1-0. I veckan lyckades man på nytt slå ut Salzburg efter att vända 1-2 förlusten första matchen till 3-0 i returen och totalt 4-2. Nu är man framme i ett play off för att på nytt kunna nå champions League. Matcherna spelas den 19/8 och i Malmö 25/8.
 
I europa league försvann samtliga lag denna kvalomgång. AIK förlorade mot Atromitos Grekland med totalt 4-1, Göteborg förlorade med totalt 2-1 mot Belenenses Portugal och Elfsborg mot norska Odd Grenland med 3-2 totalt.
 
 
 
 

RSS 2.0