Fotbollen från allsvenska, ettan och europaavancemang

 Allsvenskan har nu kommit till omgång 20. Tio omgångar återstår och det är tight i toppen och nästan lika jämnt i botten. Alla topplagen vann med Norrköping som undantag. Norrköping fick 1-1 i derbyt mot Åtvidaberg efter kvittering i den 93:e minuten.
 
Malmö och Sundsvall inledde omgången i lördags med att besegra Gefle respektive Örebro med 2-0 och 1-0. AIK besegrade Kalmar med 2-1 och Göteborg vann derbyt mot Häcken med 4-0 efter att Häcken fått spela ungefär 60 minuter med en man mer. Och på söndagen slog också Elfsborg-Djurgården med 2-0.
 
På måndagen så besegrade Helsingborg-Halmstad med 2-0 efter att fått spela med en man mer i 35 minuter. Och Hammarby bortabesegrade Falkenberg med 1-0.
 
Och den senaste omgången så avgjorde Göteborg, AIK och Norrköping med sena mål. Göteborg 1-0 i 92:a, AIK 2-1 i 90:e och Norrköping 3-2 i den 94:e minuten. Och om utvisningen på Rade Prica var solklar, så var Norrköpings 3-2 desto mer tveksamt. För det första borde Bojanic fått frispark istället för en så kallad tveksam fördel och Norrköpings Kamara sträcker sig efter bollen och försöker på så vis spela på bollen. Detta gör att han är att beteckna som offside och målet borde således inte ha godkänt. Men men sådant är livet i fotboll och det är små marginaler.
 
Hammarby-Djurgården spelade 2-2 i ett krafigt försenat Stockholmsderby. Djurgården fick en straff som innebar 1-1 och enligt många kunde fått en till. Med tanke på att den straffspark man får är att beteckna som "billig" så känns det ändå "rättvist" att man "bara" får en straff och inte två.
 
Häcken spökade för Malmö igen hemma på Bravida Arena och Häcken vann med matchens enda mål. Vann med matchens enda mål gjorde även Falkenberg när man besegrade Sundsvall borta. Dom två andra bottenkonkurrenterna Halmstad och Örebro spelade 2-2 på Örjans Vall och Elfsborg vann klart mot Kalmar borta med 3-0.
 
Det är fortsatt jämnt i toppen med Göteborg och Elfsborg på 44 poäng. Tätt följt av AIK och Norrköping på 42 poäng och sedan Malmö och Djurgården på 37 poäng vardera.
I botten är det Falkenberg ovanför strecket med 22 poäng. På kvalplats är Halmstad på 16 och under strecket är Örebro och Åtvidaberg på 14 respektive 11 poäng.
 
Lite siffror från allsvenskan är att serien hitills haft exakt 500 gula kort och 18 röda kort. Av dom 18 är endast 6 röda kort via 2 varningar och 3 röda är så kallade målchansutvisningar och 9 är grova ("rött direkt"). 
 
Målvaktsligan toppas av John Alvbgåge Göteborg på 84 i räddningsprocent, assistligan toppas av Victor Claesson Elfsborg på 8 assist och skytteligan toppas av Henok Goitom AIK och Emir Kujovic Norrköping båda på 13 mål.
Den domare som har flest matcher i allsvenskan är Mohammed Al-Hakim Köping på 19 matcher och Glenn Nyberg Borlänge på 17 matcher.
 
 
I superettan går Ängelholm fortsatt obesegrade. Tre segrar har följts upp av två sura kryss. Mot Assyriska tappade man 3-0 till 3-3. Assyriskas 3-3 kom i den 92:e minuten och mot Ljungskile hade man både 2-0 och 3-2 men Ljungskile kvitterade i den 94:e minuten. Trots detta är nu "dom gula" på rätt sida strecket. I toppen är det fortfarande Östersund och Jönköping. Dom sistnämnda spelar ikväll och har innan en seger och två kryss. Östersund har två segrar och ett kryss.
 
Superettan har haft totalt 261 639 åskådare och det ger ett snitt på 1569 åskådare per match. 
 
 I damallsvenskan så besegrade Umeå AIK borta med 6-3, Hammarby vann hemma mot Kopparberg/Göteborg med 3-2 och Piteå bortabesegrade Vittsjö med 3-0. Linköping förlorade med 2-1 mot Örebro, medan Rosengård vann hemma mot Mallbacken med 2-1 och Eskilstuna hemmaslog Kristianstad med 2-0. Nu i veckans spelades följande matcher, tillika tre derbymatcher, Kristianstad-Rosengård 0-0, Hammarby-AIK 1-1 och Umeå-Piteå 2-2
 
Damallsvenskan toppas av Rosengård före Eskilstuna som har 34 och 31 poäng. Linköping är trea med 27 poäng. 
I botten är Hammarby ovanför strecket med 13 poäng och under strecket ligger Mallbacken på 11 och ohjälpligt sist ligger AIK på 2 poäng i en haltande tabell
Damallsvenskan har ett snitt på 777 åskådare per match och en totalsiffra på 66 942 åskådare. Eskilstuna ligger i publiktopp med ett snitt på 2084 åskådare per match. Det skiljer över 800 till nästa lag på 1244 åskådare per match som är Piteå.
 
 
Malmö FF lyckades igen. Nämligen att på nytt ta sig till champions Leagues gruppspel. 2-3 i första mötet blev 2-0 i returmötet efter två hörnmål av Rosenberg och ett självmål och totalt 4-3. Malmö vann matchen rättvist även om Celtics underkända 1-1 mål kan diskuteras. Och om det inte dömdes mål så borde möjligtvis Celtic haft straff o andra sidan kunde Celticanfallaren Griffith blivit utvisad i den 39:e matchminuten efter en ful efterslängare på Malmös Rodic. Kan bli fina fotbollsmatcher till hösten och vem vet, kanske även på våren. Gruppspelet lottas torsdag 17:45 i Monaco.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0