Sverige till EM

Svenska landslagets senaste EM kval resultat var allt annan än lysande. Man tog 2 poäng av 12 möjliga mot Österike och Ryssland som gick direkt till EM från gruppen. Och frågan var om Sverige hade i ett EM att göra?
 
Sverige fick i alla fall ta omvägen mot EM via play off mot Danmark. En sådär lottning var min spontana åsikt och hade hellre sett Sverige möta Bosnien, Slovenien eller Norge. Men som sagt det blev Danmark att besegra.
 
Första matchen på Friends Arena i Solna i lördags. Första kvarten såg ut som innan i EM kvalet. Avvaktande och tafatt spel. Men sedan kom blågult igång och efter i 45:e minuten gjorde Emil Forsberg 1-0 efter passning från Mikael Lustig. I slutsekunderna i första halvlek bombar Zlatan en frispark mot målvaktens vänstra kryss. Men Smichel i danska buren räddar.
Fem minuter in i andra halvlek får Sverige straff sedan Forsberg blivit fälld i straffområdet. Straffexekutor är Zlatan som slår en hård välplacerad straff i mål och 2-0 är ett faktum. Sverige har bra kontroll på händelserna fram tills ungefär 20 minuter återstår då Sverige börjar gå lite på knäna. Man blir lite trötta och får lite energitapp.
 
I 80:e minuten reducerar Danmark till 2-1 genom Jörgensen efter en hörna. Varför varför släpper man till detta. Det känns nästan som om att Danmark ska kvittera också, men Sverige reder ut stormen och vinner med 2-1.
 
Efter matchen är det 2-1 målet som stör ordentligt. Om dom inte fått det så hade man varit mer hoppfull. Men en seger är alltid en seger.
 
 
Så kom tisdagen och reur i Köpenhamn på Parken. Danmark har inledning av matchen och efter sju minuter är man nära att göra 1-0 men Källströms styrning går i ribban och ut. Där har Sverige lite tur.
 
Sverige får en hörna en den 19:e minuten, som slås av Källström. En variant som blir en lyckad variant och Zlatan stöter in 0-1 och sätter Sverige rejält i föraresätet. 0-1 står sig till paus.
 
I andra halvlek så lite sådär uteblir den danska anstormningen. Och andra sidan med en sådan backlinje som Sverige ställer upp med kan man aldrig vara trygg. Med en kvart kvar så köttar den danska backen Agger ordentligt och Sverige får frispark. Fram kliver Zlatan och placerar vackert in 0-2 efter lite fotbollsgodis.
 
Med 2-0 ledning ska det vara klart och krattat i manegen men Sverige ánnu 2015 känns inget stabilt. Vilket visar sig då sverige släpper in två mål på nio minuter. Så tack och lov man har 2-0 i matchen och 2-1 i första matchen. För matchen slutar 2-2 och det är mer lättnad än glädje efter slutsignalen. Sverige till EM med totat
4-3.
 
Så Sverige redde ut vad dom ställt till med och ord som hylla och hjältar eksisterar inte för mig. Hur som helst, Sverige är klart för EM sedan kan man tycka vad man vill.
 
Det ska bli kul med en EM sommar med allt vad det innebär.
 
Norge-Ungern 0-1, 1-2 och Ungern till EM med totalt 3-1
Bosnien-Irland 1-1, 0-2 och Irland till EM med 3-1.
Ukraina-Slovenien 2-0, 1-1 och Irland till EM med totalt 3-1.

Nutida tankar

Vi har fått höst om än mildt väder. Men tyvärr regnar det en del här på Skånes framsida.

Något som också är tråkigt är att samhället ser ut som det gör. Snart en vecka sedan terrorattacken i Paris och idag har Säpo höjt Sveriges beredskap för ett terrordåd från en 4-5. Man har lyst och anhållit en misstänkt man i sin frånvaro. Nu går man inte ens säker i lilla Sverige är tryggt längre.

Vi ser också höjd beredskap på olika evenemang och igår höjdes säkerheten på våra elitseriearenor.

Samtidigt som flyktingkrisen är som mest påtaglig och det är inte länge sen skolattacken i Trollhättan. Våldet är i dag vardagsmat i Sverige och var och hur detta ska sluta är det ingen som vet. Men det är en skrämmande utveckling som utspelar sig i Sverige och övriga världen

Myndigheter uppmanar ändå till lugn eller lugn under omständigheterna. Vi måste fortsätta leva våra liv men också vara uppmärksam och ha ett visst sund förnuft.

Myndigheter gör vad dom kan och det återstår och se vilken riktning det tar.


Lisa Holm fallet slutade med livstidsdom. Vilket innebär fängelse på obestämd tid. Sedan utvisning ur landet. Föresten slutade, inte riktigt. Målet har överklagats till hovrätten. Så målet går vidare i ny instans

En misstänkt mördare tog sitt liv på rättpsyk i Sundsvall. Trots vårdpersonalen hade tillsyn och observation varje kvart. Hur är det möjligt??

En kvinnlig polis i 25 års åldern miste livet vid en biljakt. Man jagade en misstänkt i trakterna vid Fredrika i Västerbotten. Polisen tappade kontrollen på bilen o körde ner i en sjön Viskasjön i Åsele. Den misstänkte mannen är misstänkt för drog och rattfylleri.

Och i Östersund blev en två åring misshandlad av en okänd man. Mannen är anhållen av av åklagare. Polisen utreder om det är hatbrott.

Som summering så kan man säga att man tror inte det är sant och förstår inte vad som driver människor till så onda handlingar. Samtidigt så kan man försöka vara rädda om varandra.

Jag läser just nu den andra boken av Anne Holt. En deckare om kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsson i Oslo. Boken heter Död joker. Man utreder mordet på åklagare Sigurd Halvorsens fru som mördats genom bland annat få halsen avskuren. Åklagare Halvorsen blir direkt misstänkt för mordet.

Den förra boken hette Utan eko. Också det en deckare och även i denna är kriminalkommisarie Hanne Wilhelmsson mordutredare i fallet där kändiskocken Brede Ziegler blivit mördad o hittats i polishusets trappa.


Jag är inresserad av deckare och följer SVT:s bron på söndagar. Spännande att se hur det slutar. I dagarna planeras också en evtuell säsong 4 av serien.

Annars ser jag mest samhällsprogram så som Veckans brott o brottsplats Sverige. Är intresserad av sådant o har en eventuell tanke på att läsa kriminalhistoria vid ett tillfälle. Det får framtiden utvisa.

 


RSS 2.0