IFK Norrköping

Det blev SM guld till IFK Norrköping 2015. Vilken bragd och skräll. Detta efter 2-0 borta mot Malmö. Första SM guldet för Peking sedan 1989.Vilken kung han är nu Janne Andersson. Så kritiserad och bespottad förra säsongen. Och så Emir Kujovic 21 mål och årets skyttekung denna säsong.
 
Göteborg fick bara 2-2 hemma mot Kalmar efter att ha legat under med 2-0. Stora silver för Göteborg.
 
AIK fick 1-1 borta mot Örebro och blir trea i allsvenskan.
 
 
Övriga resultat blev: Elfsborg-Falkenberg 4-2. Elfsborg blev fyra och Falkenberg får kvala mot Sirius.
Djurgården blev femma efter att ha besegrat Sundsvall med 4-2 efter 3-0 i paus genom hattrick av Sebastian Andersson på
Häcken blev sjua och Helsingborg blev åtta efter 2-1 till Häcken på Olympia. Förre HIF:aren Makondele gjorde båda mål för Häcken.
 
Gefle vann sista matchen hemma mot Åtvidaberg med 2-1. Ett Åtvidaberg som får ta nya tag i superettan.
Halmstad avsluta sin sejour i allsvenskan för denna gång med att avgöra i den 92:a minuten och vinna med 2-1 mot Hammarby. Bajen hade säkrat nytt kontrakt tidigare.
 
Slutomgången sågs av 83 897 åskådare och det gjordes 29 mål denna omgång.
 
SM GULD 1 Norrköping 66
2 Göteborg 62
3 AIK 61. Dessa tre är garanterade plats i europaspel nästa säsong.
4 Elfsborg 55
5 Malmö 54
6 Djurgården 51
7 Häcken 43
8 Helsingborg 37
9 Örebro 37
10 Gefle 36
11 Hammarby 33
12 Sundsvall 32
13 Kalmar 31
14 Falkenberg 25. Får kvala mot Sirius
15 Halmstad 21
16 Åtvidaberg 15. Dessa två åker ur allsvenskan.
 
 
Slutligen så får jag gratulera Jönköping södra och Östersund som gått upp i allsvenskan i fotboll. Det är verkligen skrällarnas säsong i fotboll 2015.

Nya mål

Nya mål i allsvenskan.
 
Häcken har gjort 1-2 på Helsingborg. Elfsborg har gjort 3-1 på Falkenberg och Sundsvall har reducerat till 4-2 mot Djurgården. Dessutom har Malmö fått sitt andra röda kort. Backen Franz Brorsson fick sitt andra gula och rött kort.
 
Nu 4-1 till Elfsborg genom Lundevall. Zeneli har gjort två för Elfsborg. I Djurgården har Sebastian Andersson gjort hattrick och Makondele har gjort Häckens båda mot HIF. Gefle har också gjort 2-1 mot Åtvidaberg.
 
Ungefär 2, 3, 4 minuter kvar. Ska mycket till om Göteborg ska ta det. Bara för det så kvittera Göteborg till 2-2 genom Albaeck. Vilken dramatik oj oj oj

Allsvenskan avgörandet

Just nu pågår sista omgången i allsvenskan i fotboll och guldstriden.
 
I halvtid var det följande resultat:
 
Malmö-Norrköping 0-1. Rosenberg rött kort efter 5 minuter.
Göteborg-Kalmar 1-2
Örebro-AIK 1-0
Helsingborg-Häcken 1-1
Halmstad-Hammarby 0-1
Elfsborg-Falkenberg 0-1
Djurgården-Sundsvall 3-0
Gefle-Åtvidaberg 1-1
 
I det läget Norrköping svenska mästare. Göteborg tvåa.
 
 
Nu är det spelat ungefär 60-65 minuter.
 
Norrköping leder med 1-0 mot Malmö, Kalmar leder i Göteborg med 2-1 men Göteborg har haft läge att kvittera.
 
AIK har gjort 1-1 mot Örebro och detsamma har Halmstad gjort på Hammarby 1-1. Och Elfsborg har vänt mot Falkenberg, nu leder IFE med 2-1. I matchen Djurgården-Sundsvall har det gjorts ett mål vardera. Ställningen nu
4-1. Slutligen samma ställning HIF-Häcken 1-1 och Gefle-Åtvidaberg 1-1.
 
Norrköping i nuläget mästare. Men spännande värre.

Händelserik fotbollshelg

Idag lottades EM kvalets play off i schweiska Nyon och Sverige lottades mot Danmark. Match 1 på Friends Arena den 14 november och retur i Köpenhamn den 17 november.
 
Övriga lottningen som följde:
 
Norge-Ungern, Ukraina-Slovenien och Bosnien-Irland.
 
Samtidigt så återupptog allsvenskan och superettan sina matcher i helgen. Och då hände det en del. Åtvidaberg och Halmstad blev klara för superettan, Sirius har blivit klart för att minst få kvala till allsvenskan och så blev Jönköping klara för allsvenskan nästa säsong. Och det redan före mötet mot Östersund som förlorades med 1-0, i och med att Varberg och Sirius spelade 1-1.
 
Två lag som oxå är klara för superettan är Dalkurd från Borlänge och Trelleborgs FF. Båda lagen har vunnit sina division 1 serier i fin stil.
 
Ängelholm slog Frej borta med 1-0 och är mycket nära fortsatt spel i superettan nästa säsong. Det är fortsatt jämnt i botten med Mjällby, Frej, BP och Utsikten.
 
 
I damallsvenskan blev FC Rosengård svenska mästarinnor 2015 efter att ha besegrat Linköping med 5-0 inför storpublik 4225 på Malmö IP.
 
I botten lyckades Mallbacken säkra nytt kontrakt. Två omgångar kvar i superettan och allsvenskan

Fotboll, fotboll och så lite fotboll

Då är det 27 omgångar spelade av både allsvenskan och superettan i fotboll. Det återstår följaktigen tre omgångar efter EM kvalet. Och det är spännande i toppen och lite mindre spännande i botten.

 

Norrköping tog kommandot efter 3-1 seger hemma mot Häcken. Skytteligaledaren Kujovic stod för två av målen. Norrköping har två poäng mer än Göteborg som "bara" fick 1-1 hemma mot Halmstad. HBK tog ledningen men blåvitt lyckades kvittera i andra halvlek. Men mer än så blev det inte. Halmstad lär få slåss med det andra Hallandslaget Falkenberg om en kvalplats.

 

 

Trean AIK besegrade Malmö hemma med 2-1. Ishizaki avgjorde i den 61:a minuten med sitt 2-1 mål. För Malmös del innebär det att man med största sannolikhet får förlita sig på cupen för att komma ut i Europa nästa säsong. För Elfsborg blev det förlust borta mot Helsingborg med 2-1. HIF avgjorde via ett självmål i den 92:a minuten och det är andra matchen i rad HIF gör mål på tilläggstid. Målade i den 93:e borta mot Djurgården. Elfsborg genom Claesson lyckades, precis som i hemmamötet missa en straff, eller rättare sagt Pyzdrowski i HIF målet räddade snyggt. Elfsborg chanser att bli topp tre är en aning små, eftersom man har åtta poäng upp till AIK med nio att spela om.

 

Djurgården ligger lite i ingemans land efter 3-0 borta mot Kalmar och för lokalkunkurrenten Hammarby är ungefär samma scenario efter 3-0 borta mot Åtvidaberg. Men för Åtvidaberg blir det jobbigt med sju poäng upp till Falkenberg på kvalplats. Falkenberg som förlorade med 2-1 mot Örebro på bortaplan, trots tidig 1-0 ledning på straff. Falkenberg har fem poäng upp till Kalmar på säker mark.

 

På säker mark ligger också Sundsvall och Gefle som möttes på lördagen. Giffarna med mer motivation lyckades också vinna med 2-1 och ta viktiga poäng för fortsatt kontrakt. Sundsvall har nu sju poäng och fem plusmål ner till kvalplats.

 

 

I toppen ser det ut enlig följande.

 

1 Norrköping 27 matcher, 53-29 (+24) i målskillnad och 60 poäng

2 Göteborg 27 matcher, 46-17 (+29) i målskillnad och 58 poäng

3 AIK 27 matcher, 51-31 (+20) i målskillnad och 57 poäng.

 

I botten ser det så här ut.

 

12 Sundsvall 27 matcher, 29-44 (-15) i målskillnad och 29 poäng. Nytt kontrakt.

13 Kalmar 27 matcher, 26-36 (-10) i målskillnad och 28 poäng. Nytt kontrakt.

14 Falkenberg 27 matcher, 30-50 (-20) i målskillnad och 22 poäng. Kvalplats.

15 Halmstad 27 matcher, 18-39 (-21) i målskillnad och 18 poäng. Nedflyttning.

16 Åtvidaberg 27 matcher, 22-44 (-22) i målskillnad och 15 poäng. Nedflyttning.

 

 

Norrköping har följande spelschema kvar:

Göteborg har följande spelschema kvar:

AIK har följande spelschema kvar:

 

Sundsvall har kvar att möta,

Kalmar har kvar att möta,

Falkenberg har kvar att möta,

Halmstad har kvar att möta,

Och Åtvidaberg har kvar att möta,

 

 

I superettan så kryssade Jönköping borta mot Syrianska 1-1, Östersund vann hemma mot GAIS med 4-0 och Sirius vann hemmamatchen mot Frej med 2-0. Här är det rätt så klart vad det gäller topp tre. Dock kan viss omkastning ske om direktplatser och kvalplats.

Jönköping leder superettan på 60 poäng (+26), fem före tvåan Östersund på 55 poäng (+28) och trea är Sirius på 51 poäng(+25). Dessa lag blir topp tre. MEN Jönköping och Östersund möts i nästa omgång och Jönköping behöver minst en poäng för att avancera till allsvenskan för första gången sedan 60 talet. Tvåan Östersund har fyra poäng tillgodo på trean Sirius. Sirius som sämst säkrat en kvalplats till allsvenskan och möter Jönköping i näst sista omgången.

 

I botten vann Mjällby hemma mot Varberg med 2-1, Värnamo bortabesegrade Ljungskile med 2-0 och Ängelholm besegrade Degerfors hemma med 2-1 efter att ha vänt 0-1 till 2-1.

 

För Brommapojkarna och Utsiken blev det hemmaförluster mot Assyriska och Atletic U med 3-2 och 1-0. JUnder strecket ligger BP och Utsikten på 23 poäng vardera. på kvalplats har vi Frej 26 poäng och Mjällby på 27 poäng. Ovanför strecket på rätt sida ligger GAIS på 29 poäng, en poäng mindre än Ängelholm på 30 och ytterligare tre mindre än Värnamo på 32 poäng och på plats tio.

 

Värnamos möter Utsikten och Mjällby hemma och Frej borta. Ängelholm möter Frej och Varberg borta och Atletic hemma.

GAIS möter Syrianska och Sirius hemma och BP borta och Mjällby möter Assyriska och Värnamo borta och Brommapojkarna hemma. Frej har Ängelholm och Värnamo hemma och Utsikten borta och Brommapojkarna har kvar att möta Atletic och Mjällby borta och GAIS hemma och slutligen så har Utsikten kvar att möta Värnamo och Jönköping borta och hemma har man kvar att möta Frej.

 

 

 

 

I damallsvenskan vann alla fyra topplagen. Rosengård besegrade Umeå hemma med 2-0, Eskilstuna vann hemma mot Mallbacken med samma siffror, Linköping besegrade Kristianstad borta med 4-0 och Piteå slog Örebro borta med 3-2.

 

Eskilstuna leder serien med 46 poäng och +24 i målskillnad. Tvåa är Rosengård på 45 poäng och +34 i målskillnad. Trea är Linköping med 43 och +31 i målskillnad och avslutar toppskiktet gör Piteå på 41 poäng och en målskillnad på +16.

 

I botten är AIK redan klara för nedflyttning, medan Mallbacken på 17 poäng (-16) slåss med Hammarby på 14 poäng (-19) om att undvika nedflyttning. Två omgångar återstår.

 

I nästa omgång möts Mallbacken och Hammarby i Värmland och så möts Linköping och Eskilstuna på Arena Linköping. I sista omgången möts också Rosengård och Linköping på Malmö IP.

 

 

 

I division 1 serierna så i södra serien har Trelleborg minst säkrat kvalplats uppåt med 57 poäng, tvåa är Örgryte med 48 poäng och trea är Öster med 41 poäng med fyra omgångar kvar att spela.

 

I norrserien gäller så gott som samma för Dalkurd på 52 poäng. Man har 12 poäng ner till trean Umeå på 40 poäng. Där i mellan är det tvåan Akropolis på 42 poäng. Chansen finns även för Luleå på 38 poäng på fjärde plats. Även här är det fyra omgångar kvar att spela.

 

 

I damernas elitetta är Kvarnsveden klara för damallsvenskan nästa år och skriver fotbollshistoria. Den andra platsen är fortfarande öppen mellan Djurgården på 55 poäng (+38) och trean Kalmar på 50 poäng (+22). Två omgångar återstår.

 

 

Slutligen så konstaterar jag att min moderklubb Skäldervikens IF säkrade nytt kontrakt i division 5 fotbollen. Gott det.


RSS 2.0